söndag 28 augusti 2011

Dag 5 på vår resa runt Island



Efters

Eftersom vi missade renar dagen innan blev vi överlyckliga. Äntligen fick vi se renar! De var i och försig inhängnade men det var ju i alla fall renar.


Vår destination för dagen var Vatnajökull! Här ser ni en del av den största glaciären. Den täcker 13 % av Island. Det är så mäktigt och Amanda blev tårögd. Det här är inget man upplever varje dag.


Här är Jökulsárlón. Det är ett naturfenomen som har uppstått när smältvatten från glaciären och havet möts. I den här glaciärlagunen är det hälften salt och hälften sötvatten. Här flytter stora isberg omkring och vad vi ser är bara 10 % av isberget. Vi tog en båt ut i lagunen och det var en häftig upplevelse.



Ute i lagunen träffade vi på en säl som guppade upp och ner.


Vår guide på båten gav oss en smakbit av iskuben. Här är Viktoria med iskuben. Vattnet smakade så färskt och gott, ingen smuts, riktigt rent. Guiden berättade att två killer var där förra året och samlade ihop massor med is från lagunen. De skulle använda isen till att göra öl.




Det finns många vattenfall här på Island. Den här heter Svartifoss och mer speciell än de flesta som vi har sett innan. När lavan har stelnat har det bildats stavar.




Här är Viktoria mitt i vattenfallet.


Det var en fin fin dag, här har vi en vacker solnedgång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar