tisdag 23 augusti 2011

Dag 2 på resan runt Isaland

Huset vi bodde i första natten trivdes vi bra i. Det var så hemtrevligt. Här sitter Amanda i soffan och väntar på att vi ska ge oss iväg.

 Vi gick en runda runt huset innan vi åkte för att se oss omkring. Vi tyckte detta klädsträcket var så romantiskt på nått sätt.

 Som granne låg även Þingeyrar kyrka.

 Vi åkte ut runt en dal som hette Vatnasdalur. Där fanns inte så mycket att se förrutom denna ravin.

När vi sedan passerade Blönduós där vi köpte oss lite frukost och fika att ha till lunch, inhandlades även en CD-skiva. Radion på Island är inget att ha. Bara två kanaler att välja på och bara massa prat och reklam. Nästan ingen musik alls och när de väl spelar en låt bryter de mitt i för reklam igen. Valet på skiva blev Jón Jónsson. Mycket bra val! Han är en riktig romantiker och sjunger väldigt fint.

 Some kind of stone till minne av en poet längs vägen.

 Vi stannade till i Akureyri, Islands näst största stad. Eftersom det var Söndag var det ganska lugnt men ändå roligt att se sig omkring.

Viktoria och isbjörnarna.

 Amanda och trollen.

 Graffiti.


 Vi var inne en runda i deras botaniska trädgård och tittade på blommor.

 Höghus för fåglar.


 Hejdå Akureyri!

Nästa stopp var Goðafoss. Namnet har den fått från att han som var "ledare" för Alltinget, slängde sin skrift om asagudarna i denna forsen när han hade beslutat om att övergå till kristendomen istället. 



 Eftersom vi hade tid kvar på dagen åkte vi vidare mot Mývatn. Ett område med mycket aktivitet i marken och därför mycket att se. Vi stannade för att strosa runt och titta på de kratrar som bildats av vatten som blivit instängt under lavan och sedan blivit så varmt att det blivit som en explosion.

 Här är ett av miljontals får här på Island.

 Vi stannade även vid ett område som kallas Dimmuborgir där lavan bildat stora stenskulpturer. Väldigt häftigt.


Denna glugg i Dimmuborgir heter Kirkja.


Efter en lång dag åkte vi sedan upp till Húsavik. Här fick vi äntligen öva vår isländska. Först när vi fixade vårt rum för natten och sedan på restaurangen vi gick för att äta på. Vi försökte så gott vi kunde och fick beröm av vår hyresvärd. Hon tyckte vi var väligt duktiga för att bara ha läst det i tre veckor. Tycker själva att det gick riktigt bra också. Men på restaurangen blev det lite knasigt, när vi missförstod vad de sa och till slut inte riktigt visste vad vi hade beställt. Ja Ja. Viktoria lyckades av misstag beställa grädde till sin kaka bara för att hon blev så förvirrad. Men men, övning ger färdighet och vi fick oss ett gott skratt i alla fall.
Sen gick vi trötta hem för att sova.

Puss och kram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar