tisdag 13 september 2011

Vår första fältstudie

Tisdagar är den dagen i veckan som är mest hektisk. Vi har två isländska kurser och sedan eftermiddagslektion. Idag har vi varit på fältstudie med kursen Icleandic nature and cultural. Vi tog bussen från vår skola och begav oss till ett ställe söder om Reykjavík. Det heter Búrfellsgjá och vår destination för dagen var vulkanen Búrfellgjá. Naturen är så annorlunda och gammal lava täcker stora delar av området. I området finns även en spricka där den Europeiska och den Ameriskanska jordplattan möts. De båda plattorna glider ifrån varnadra och där i mellan skapas en klyfta. Vulkanen hade senast utbrott för 600 år sedan och kan när som helst få ett utbroot igen! Vädret för dagen var helt underbart och vår lärare hade aldrig varit uppe på toppen av vulkanen. Nog om detta. Här kommer utvalda bilder från Búrfellsgjá:



Det här är en gammal fårfålla som "någon" har restaurerat eftersom denblev skadad av frosten. Vi råkade träffa på denna "någon" och han har hållt på i två år och byggt upp fållan igen. Vilket arbete må jag säga.


Detta är trollpannkakor sa vår lärare. Han pratade om att låta barnen fantisera om vad som kan ha hänt med olika fenomen i naturen. Han tycker inte om när man ger rätt svar utan vill att barnen ska behålla sin kreativitet och fantasi.


Viktoria i en lavagrotta som man kunde gå igenom och komma ut på andra sidan. (se folket)


Ser ut som ett förstelnat troll som blickar ut över området.


Ganska ny lava från ett utbrott från en annan vulkan. Vulkaner här är som sagt inte som du och jag tänker oss en vulkan. (Spetsig upptill och ett håll i mitten). De flesta vulkanerna är som vanliga berg eller så är de gömda under glaciärisen.


Vår lärare berättade att under ett av bergen finns det en djup lavagrotta, den är 180 meter djup men det finns inte tillgänglighet att gå ner i den. Men folk gör det ändå, på ett eller annat sätt.


Här har vi Islandsbjörken. inte alls lika grann och fin som Smålandsbjörken är men men. Björken växer här i alla fall.

Amanda vill vara med i kören och hon hade hittat en. Den låg inte så långt ifrån hemmet, men ack så fel hon hade. Man behöver ta buss för att komma dit, men men. Hon gör ett nytt försök i nästa vecka.
Om två dagar kommer Amandas pojkvän Anders hit. Det ska bli kul, vet inte riktigt vad vi ska hitta på. Det beror mycket på hur vädret ska bli. Westman Island är ett alternativ, där ska det vara superfint. Kanske hyrs en bil och trip dit eller bara stanna i Reykjavík och mysa och ta vara på tiden med varandra. Svårt att bestämma.

Amandas pannband är färdigt och hon hoppas på att det ska vara kallt imorgon. Men de senaste dagarna har det vara strålande väder. But you never know here in Iceland ;) Det har blivit ett uttryck som används flitigt.

Goðan nótt og sjáumst. Núna ætla ég að borða sukkulaði frá Sviþjóð. Nu ska jag äta choklad från Sverige betyder det.

Bless, bless 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar