måndag 12 september 2011

En helt vanlig helg

Lördagen började med en tur ner till hamnen för att gå på fleamarket där. Där var massor med grejer av blandad karaktär. Mycket kläder, prylar och böcker. Där fanns även lite riktig inhemsk mat att köpa som lunnefågel, rutten haj, val m.m. Viktoria hittad ett ställe dit hon vet att Wiktor vill gå när han kommer hit. Massa gamla militärkläder och grejer. Sen bankkrisen här på Island har det blivit omodernt att spendera allt för mycket pengar på onödiga saker. Det är så 2007 säger de. De har lärt sig av sina (och hela västvärldens) misstag. Sen är vissa saker väldigt dyrt här ex. kläder vilket gjort att secondhand och att skapa själv blivit väldigt populärt och modernt. Sen har de flesta inte lika mycket pengar nu. De försvann i bankkrachen.

 Målet med besöket var en till lópapeysa. Amanda funderade länge och väl innan hon slog till på en jätte fin med dragkedja fram. Så tjusig! Viktoria tvekar fortfarande och leta vidare.

 Sen var det baddax. Lördag är Laugardagur på Isländska. Lauga=Bada. Vi tog oss ner till Laugardalslaug där vi träffade det här goa gänget. Amanda var duktig och simmade också men för Viktoria blev det bara några längder. Har fått skavsår i armhålorna av byglarna i bikinin sen förra gången vi simmade :) Vill man vara fin få man lida pin. Få invänta att Wiktor kommer hit med en annan bikini.


 Sen var det filmkväll. Albin, Ondrej och Marita kom hit. Vi åt kladdkaka (vår specialitet) och tittade på "Kings Speech". Väldigt bra berättelse och bra skådespelare, men inte så underhållande när man är lite trött. När filmen var klar promenerade våra vänner hem och vi gick ut på balkongen för att titta på norrskenet. Denna kväll var det ännu bättre än kvällen innan. Det var klart i färgen och skiftade mellan grönt och lite rött/rosa. Helt underbart att se. Vi slog oss ner på varsin stol med våra täcken över oss och bara njöt.

I går (söndag) bakade Amanda piroger. Mums! Perfekta att ha med oss till skolan som lunch eftersom det inte finns möjlighet att ha med sig matlåda och värma upp. Så här långt har vi levt på Skyr, macka och frukt till lunch, men det blir man lite trött på. Det finns lunch att köpa på skolan relativt billigt men det känns onödigt.
Det inträffade en lite olycka i baket då Amanda råkade tappa en plåt :) Pirogerna klarade sig ganska bra men mattan fick tvättas. Viktoria missade spektaklet eftersom hon cyklat till shoppingcentrat Kringlan för lite söndagsnöje.

Amanda var duktig och pluggade lite på vår Isländska. Tidigare hade hon varit ute på en långrunda med cykeln och sett sig om i området. Vi är sugna på att vidga våra vyer lite.

 Viktoria slog sig ner på balkongen för att sticka ett pannband av lópagarn som hon köpt på Kringlan. Det är lite kallt om öronen när man cyklar. Vi har lyx med våra balkong i söderläge, där blir riktigt varmt när solen ligger på.

 I vår lägenhet finns även en vävstol som vår hyresvärd inhandlat i Sverige, Glimåkra. Hon är mycket för konsthantverk.

 Efter en tidig morgon i skolan i dag (Måndag) med lite Isländska på schemat, var vi sugna på att hitta på något och Viktoria vill köpa nya skor men har inte lyckats hitta de rätta. Amanda frågade en tjej som också väntade i busskuren vad vi kunde åka för att finna mer affärer och vi fick ett bra tips. Smáralind som ligger i "förorten" Kópavogur söder om stan. Bara hem och lämna skolböckerna så begav vi oss av med bussen igen.  

 Och Viktoria hittade sina skor! Grymma! Köpte även mer lópagarn för att sticka ett pannband till Amanda också i lila. Hennes blir mycket finare än Viktorias tråkiga vita. Viktoria ska även försöka sticka sig en halskrage/ halsduk. Vi få se vad det bli av det. Blir inspirerad av Island att sticka.

Nu är Amanda iväg och bada nere i Nauthólsvik. En varm pool som ligger nära vid havet, där man även kan bada i havet. Viktoria har fullt upp med sin stickning.

Heyrumst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar