torsdag 6 oktober 2011

Monsterinlägg om den senaste veckan typ...

Förra Onsdagen var vi på en spelning med en artist från Färöarna, Guðrið Hansdóttir. Trevligt och bra musik. Amanda köpte hennes skiva. Efter spelningen gick vi till Hvita perlan precis som varje Onsdag...

Vi var på tre olika filmer helgen som gick också. Det var filmfestival i stan och vi passade på att se en Rumänsk, en Isländsk och en Svenska film , med Engelsk text. Alla var väldigt bra på sitt sätt och väldigt olika. Den Svenska var väldigt sorglig. Vill ni gråta se "Jag saknar dig".

 På Lördagen var vi på fest hos Albin och Marita och gick sedan ut på stan och dansade.




 I Tisdags var vi iväg på studieresa med klassen igen. Denna gång åkte vi söder över och besökte lite olika platser. Första stoppet var en lava grotta som gick att gå ner en bit i eftersom det var hål i taket som släppte in lite ljus. Väldigt spännande och häftigt. Mest spännande var det nät vi kom fram till där ljuset tog slut och man behövde ficklampa för att kunna gå längre. Inne i mörkret skymtade vi nått oranget som såg ut som en människa. Hjälp!! Vi ropade hallå men inget svar... Viktoria och Henna från klassen smög sig försiktigt fram och lovade att rädda varandra ifall det var ett hemskt troll. Vi kunde dock konstatera att det bara var en orange jacka som någon hängt över en sten.




 Sen var vi nere vid kusten och såg Strandarkirkja. Ute i havet låg två sälar och vilade.


 Enligt historien höll ett Norskt fartyg på att gå på grund här men efter att ha bett till gud och lovat skänka pengar till kyrkan på orten blev de guidade in till land av ett sken med en kvinna i. Pengarna användes till att bygga en ny kyrka på platsen år 1888 och de har rest en staty över kvinna de sägs ha sett. Kyrkan är nu den rikaste på Island eftersom det har blivit en grej, att folk ber och lovar att de ska skänka pengar till Stranarkirkja om något går som de vill och pengarna strömmar in till kyrkan. 


 Jonas och Amanda tittar ut över havet.

 Sen skulle vi titta på och bestiga en vulkankrater igen. Lite större den här gången och några hundra eller om det var tusen år yngre. Det öppna landskapet gör att utsikten alltid är helt fantastisk. Man kan se hur långt som hellst. Långt långt där borta sticker Eyjafjallajökull fram bakom kullen.

 Upp, upp, upp på fjall...


 Äntligen uppe!

 Centrum

 Det var lite brant riskabelt att ta sig ner. Vi hade bra sko, men inte alla.

 Nästa stopp var Sentún. Ett område med hotsprings. Henna fick i uppgift att mäta temperaturen i de olika hålorna. 80-90 grader i de flesta!

 Detta vattnet var 39 grader värmt avgjorde vår lärare med fingret.

 Vår lärare i Geologi är bäst. Han är torr rolig hela tiden. Innan man fatta att han skoja tror man att han är galen, men när man väl fattat att allt han säger nästan är på skoj, går det inte sluta skratta. Och skryter om sig själv gör han också på ett roligt sätt. Fick tipset av honom att ta väldigt nära på ett av de väldigt små små vattenfall som fanns. Då ser det ut som ett stort och du kan hitta på att du har sett ett stort och kallade var du vill. Det finns ingen mening med att åka till nått av de stora. Så här har ni Viktoriafoss ett av de största fallen på Island.



 Hela klassen på väg tillbaka till bussen igen.

 Sista stoppet blev ett område med en bergart som bildats av vulkanutbrott under glaciär om jag minns rätt. Berget är väldigt mjukt, som hårt hårt packad sand så det gick att skriva i berget.




Vi har också påbörjat vår praktik. Varje Onsdag är vi på en förskola precis brevid där vi bor på varsin avdelning. Super kul. Men väldigt tröttande för huvudet. All denna Isländska! Eftersom vi kan lite Islänska försöker de pedagogerna att prata Isländska med oss så mycket som möjligt. Man förstår ju men det är väldigt tröttsamt eftersom det krävs full koncentration. och naturligtvis pratar barnen isländska med oss och vi försöker så gott vi kan :) Vilken utmaning! I Onsdags var v iväg på en teater med min barngrupp. Väldigt bra och spännande och rolig. På en helt annan nivå en de barnteatrar jag sett i Sverige. De här var professionellt.

Idag Torsdag skippade vi vår enda lektion för att bege oss till Hveragerði och vandra. (Samma ställe som Vickan var med Wiktor)Vi hade tittat upp att vädret skulle vara bra och inte ¨så mycket vind. Till helgen har de lovat regn och vind i massor:( Steg upp tidigt och tog bussen dit. Men oj vad det blåste. Det var knappt så det gick att ta sig fram och flera gånger höll vi på att på riktigt blåsa bort. Det tog tid att gå biten fram till berget bakom samhället. Vi satte oss ner och åt lite frukost och funderade på om vi skulle ge upp. Vi bestämde oss dock för att fortsätta. Nu var vi ju här och de hade ju faktiskt lovat att det inte skulle blåsa så det borde kanske mojna lite.
Amanda i blåsten.

Vi tar oss uppåt.



Utsikt.


Framme! Vi satte oss ner och åt våra medhavda hemmabakade piroger till lunch. Vädret var strålande och det hade slutat att blåsa!


 Amanda i röken från en källa. Vi har vant oss vid "fis" lukten inser vi. Tycker inte det är så farligt längre.


 På andra sidan berget hade vi utsikt över Hengill som fått lite snö som alla andra berg här nere i Söder som är så höga att de når molnen.


 Målet för dagen var ett bad. Härligt!

 Någon stanns där i imman är Viktoria.

 Vi trodde det betydde Kött och Konst! men det var Kött och "lägg" typ. (Lägg= en del från grisen/fåret)

 Fågelholkar i parken.

 Utställning om jordskalvet de hade 2008. 6,3 i storlek. Massa bilder, information, filmer från övervakningskameror, berättelser mm. Hemskt att se. Nedan exempel på hur det såg ut i ett kök efteråt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar