måndag 21 november 2011

I söndags gav sig Viktoria av själv på en resa med Universitetet. Þorsmörk och dalen där vattnetfloden efter vulkanutbrottet i Eyjafjallajökull 2010 drog fram var destinationen. Vi åkte klockan åtta på morgonen för att vara framme lagom till solen gick upp. Så byte vi till dessa fordon som skulle vara vår transport för dagen. Hemma byggda terrängfordon med stomme från militärfordon. Guiden var väldigt stolt över dem.

 Vi körde över flera floder och ojämn terräng. Lite svårt att ta kort ut igenom rutan.


 Vi stannade vi glaciären och tittade där vattenforsen hade sitt utflöde. Vulkanen smälte massa is från glaciären och tillslut var vattnet tvunget att ta vägen någon stanns och detta var vägen det tog. Vatten lera, isberg, stenar mm drog med sig allt i sin väg.


 I dessa hålor ska du inte stiga ner. Under finns isberg som smälter och gör att det blir som kvicksand ovanför.


 Blev lite sugna att gå in i den lilla tunneln, men livsfarligt. Isen rör sig och man vill ju inte vara där inne ifall nått skulle hända.

 Oj. lite för ivrig att upptäcka, missar visst guideningen.




 Lunch längst inne i den djupa dalen.

 Sen detta häftiga stället där du kan gå in i en lång gång mellan klipporna i berget.





Det blev smalare och smalare och längst in fick man till slut klättra lite för att komma fram till ett litet vattenfall. Alla hade det inte så lätt att ta sig fram över den ojämna marken och allt vatten. Jag och Adam var först att nå målet och jublade med händerna uppsträckta i luften.
Sen en lång promenad tillbaka för att åka hemåt igen.

När man är ute nu och ser sig omkring märker man att man verkligen inte är lika lättimponerad längre. Det krävs lite mer utmaning än att bara se sig om kring. Har sett så mycket redan och börjar bli van vid all natur. men det finns fortfarande en del grejer vi missat. Särskilt att hajka på alla vandringsleder som finns. Få åka tillbaka en annan gång igen när det är sommar och göra det.

Dax att gå och lägga sig. I morgon väntar en lång skoldag och sen en tur till IKEA för att få lite svensk stämning och julstämning :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar