söndag 31 juli 2011

Valsafari och en tripp ner i södra delen av Island

Igår var en väldigt lång och spännande dag.
Vi började dagen med att åka ut på val och Lunnefågelskådning. Vi startade med Lunnefåglarna som var väldigt fina men överraskande små. I storlek med skator ungefär. Efter detta bar det av längre ut på havet och då gjorde sig ett problem för Viktoria sig påmint, SJÖSJUKA . När det sen var dags att börja spana efter valarna var det även dags för henne att kräkas. Sen fick hon göra detta i skift :) Men val såg vi! Sillval såg vi flera gånger. Mäktigt!
På kortet nedan är en liten svart prick. Det är en val. De var svåra att fånga på bild :)


Efter valskådningen satte vi oss i en park inne i centrum och åt av vår medhavda matsäck. Då ringer þorun, som hjälpt oss med lägenheten vi bor i, och kommer med ett förslag. Hon undrar om vi vill hänga med henne på en biltur ner i de södra delarna av Island. Självklart!

Längs vägen stannar vi vi Kerið. En ca 3000 år gammal vulkan som nu är fylld med vatten.


Sedan far vi vidare till Geysir. Ett område med värma källor. Väldigt annorlunda och spännande på något vis.Vi lyckades inte få på bild när själva Geysir sprutade vatten upp i luften, även om vi såg det tre gånger. Men eftersom det spöregnade när vi var där bestämde vi att vi återvänder vid bättre väder och då SKA vi lyckas få det på bild!


I denna källan kallad Lilla Geysir kokade det heta vattnet.




Nästa stopp blev Gullforssen (Guldforsen). En otroligt mäktig syn!



Sen åkte vi vidare för en kaffe hemma hos þoruns föräldrar, på deras lantgård. Nedan har ni utsikten på baksidan av deras hus.


Sista stoppet blev hos Brynðis (hon vars lägenhet vi bor i)och hela hennes stora familj och vänner, på deras lantställe. Har var festen i full gång. Alla hade varsin liten stuga och varsin färg att märka sina grejer med, för att de inte ska försvinna eller blandas ihop med andras. Detta har sedan växt (spårat ur)till en stor fest där alla dekorerar sin stuga i sin färg, klär sig i sin färg och bjuder på mat och dricka i sin färg. Hela eftermiddagen hade de gått från stuga till stuga för att beundra, tävla och äta och dricka såklart. Nedan har vi spjutkastningstävlingen hemma hos den gula stugan och det är Brynðis som ska kasta. 

På kvällen samlades de alla i ladan för att dricka och sjunga Isländska sånger och visor.



Idag har däremot varit en betydligt lugnare dag. Vi tog oss lite sovmorgon eftersom vi var hemma väldigt sent i natt. Sen gjorde vi oss i ordning för att möta upp andra som också ska läsa samma Isländska kurs som vi inne i centrum. Sen promenerade vi alla tillsammans ner till ett terminalbad som ligger vid havet där även havsvattnet är lite varmare. Här badade vi, både i inhängnaden där havsvattnet är lite värmare men också utanför där det var iskallt. Men mest låg vi i den varma poolen. Efter detta promenerade vi upp till stan igen och satte oss på vårt favorit café. Där ha vi sen suttit hela eftermiddagen/kvällen och pratat musik, politk och olika länders "egenskaper".

God natt/ Góða nótt
Viktoria och Amanda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar